Witamina D dla chorych na cukrzycę
Suplementacja witaminy D jest szczególnie ważna w przypadku osób otyłych oraz chorych na cukrzycę typu 2.
Zgodnie z najnowszymi doniesieniami medycznymi (US Endicronology, czerwiec 2013), niedobory witaminy D mogą nie tylko być czynnikiem ryzyka cukrzycy (w przypadku osób zdrowych), ale mogą nawet stanowić zagrożenie dla życia osób zmagających się z otyłością oraz cukrzycą typu 2.
Badacze z Sao Paolo Medical School potwierdzają odwrotnie proporcjonalną zależność między zawartością tłuszczu w organizmie a poziomem witaminy D. Prawdopodobnie zatrzymywanie tej witaminy w tkance tłuszczowej zmniejsza jej biologiczną dostępność.
W związku z powyższym specjaliści sugerują, że osoby otyłe potrzebują większych dawek witaminy D dla zachowania zdrowia niż osoby, których waga odpowiada normom. Dlatego też rekomendują przyjmowanie witaminy D przez ludzi otyłych w dawkach dwukrotnie lub trzykrotnie większych niż zalecane standardowo.
Prospektywne badanie o nazwie The PROspective Metabolism and ISlet cell Evaluation (PROMISE) Cohort Study przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców potwierdziło również niezależne pozytywne działanie witaminy D na poprawę funkcji komórek beta trzustki, co sugeruje, że niedobór tej witaminy może odgrywać pewną rolę w rozwoju cukrzycy typu 2.
Pacjenci z wyższym poziomem witaminy D lepiej tolerują glukozę. Zaobserwowano także istotne zmniejszenie ryzyka progresji nietolerancji glukozy i cukrzycy u pacjentów z wyższym poziomem witaminy D.
Oprócz suplementacji diety eksperci zalecają osobom otyłym i chorym na cukrzycę typu 2 sięganie po naturalne produkty bogate w witaminę D, takie jak ryby czy nabiał.
(Źródło: On Board Public Relations, rynekzdrowia.pl)